papiersoorten

De papierkeuze is voor je ontwerp heel belangrijk! Iedere papiersoort heeft zijn unieke uitstraling en bepaalt hoe het ontwerp er uiteindelijk uit komt te zien. Ik adviseer je om altijd een proefdruk te bestellen van je ontwerp zodat je de kaart in het echt kunt zien. Zo kun je de kleuren op de kaart goed beoordelen, de tekstgrootte en uiteraard ook het gekozen papiersoort. 

Bij je eerst bestelde proefdruk ontvang je ook een sample setje met daarin alle andere papiersoorten. Hiermee kun je bekijken welke papiersoort je het mooist vindt passen bij jouw ontwerp. 
 

De papiersoorten zijn onder te verdelen in vier categorieën:

1. papiersoorten voor kaarten met foliedruk
2. papiersoorten basis
3. luxe papiersoorten
4. bijzondere papiersoorten / materialen
 

 

1. papiersoorten voor kaarten met foliedruk
 

Er zijn drie papiersoorten geschikt voor kaarten met goudfolie, zilverfolie, koperfolie en roségoudfolie. Wil je de prijs berekenen van een kaartje met foliedruk? Ga naar de pagina van het desbetreffende kaartje, scroll iets naar onderen voor de prijscalculator. Met deze button bereken je eenvoudig de totaalprijs voor het aantal kaartjes dat je nodig hebt.
 

coated karton

Een glad, stevig 300 grams papiersoort. Dit papiersoort is geschikt voor zowel kaarten met foliedruk als reguliere kaarten. 
 

linnen

Mijn favoriet voor foliekaarten, het papiersoort 'linnen'! Een prachtig, 300 grams papiersoort met een lichte structuur in het papier wat een luxe uitstraling geeft. Dit papiersoort is geschikt voor zowel kaarten met foliedruk als reguliere kaarten. 
 

soft touch

Een luxe, matte papiersoort met een fluweelzachte coating op het papier. Dit is een dun laagje op het papier dat  zacht aanvoelt en een hele sjieke uitstraling geeft. Dit papiersoort is geschikt voor zowel foliedruk kaarten als reguliere kaarten. Let op: dit papiersoort is niet geschikt om te bedrukken met zwartfolie. Alle andere foliedrukken zijn wel geschikt en komen heel mooi naar voren op dit soft touch papier!


 

2. papiersoorten basis


Voor kaarten zonder folie heb ik vijf mooie papiersoorten in de basiscollectie. De luxe papiersoorten voor kaarten zonder folie vind je bij punt 3.
 

natuurkarton

Wil je een stevig kaartje met een matte uitstraling? Dan is natuurkarton voor jou de beste keuze. Natuurkarton is een hagelwitte kartonsoort, alle kleuren worden mooi en krachtig en de achtergrond blijft helder wit. Deze 340 grams papiersoort is lekker stevig en is het meest gekozen. 

 

zijdeglans

Dit stevige 300 grams papiersoort heeft een matte glans en een wat gladder oppervlak. Bij zijdeglans papier krijgen je kleuren een warme ondertoon omdat het papier van nature niet spierwit is maar een iets warmere tint heeft.
 

biotop

Een ongestreken papiersoort, geproduceerd van afvalhout en een beetje crèmig van kleur. Biotop is 300 grams, bevat geen optische witmakers en is chloorvrij gebleekt. Het papier heeft een natuurlijke en elegante uitstraling.

 

coated karton

Deze kwam al eerder voorbij bij de kaarten met foliedruk, maar het coated karton papier is ook geschikt voor kaarten zonder folie. Dit is een glad, stevig 300 grams papiersoort.

 

fotokaart

Dit papier geeft je kaartje een mooie hoogglansafwerking, zoals je dat kent van ansichtkaarten. De kaart wordt gedrukt op een stevige 300 grams kartonsoort met aan de buitenzijde een hoogglans laminaat afwerking. Ook dit papiersoort is niet spierwit maar heeft een warme ondertoon, hierdoor worden de kleuren van je kaart wat warmer. Zoals de naam al aangeeft is deze papiersoort zeer geschikt voor kaarten met foto’s.

 

3. luxe papiersoorten
 

Voor de luxe papiersoorten wordt een kleine toeslag per kaart gerekend. Dit varieert van 0,10 voor een klein enkel geboortekaartje tot 0,40 voor een grote, dubbele kaart. In de prijscalculator op de pagina van jouw favoriete kaartje kun je de totaalprijs voor jouw kaartjes uitrekenen.
 

oud Hollands

Voor kaarten zonder foliedruk is dit papiersoort een van mijn favorieten! Oud-Hollands papier is een luxe, stevig 300 grams papiersoort. Het heeft een mooie reliëf structuur, wat de kaarten net iets extra’s geeft. Het lijkt een beetje op aquarelpapier en is één van de populairste, luxe papiersoorten door de natuurlijke en nostalgische uitstraling. Vroeger werd dit papier veel gebruikt bij traditionele kaartjes. De kleur van het papier is net iets minder wit waardoor de kleuren een warme ondertoon krijgen. Deze papiersoort is ook erg geschikt om een kraft- of kartonachtergrond mee te simuleren. Voor dit luxe papiersoort wordt er een kleine toeslag extra per kaart gerekend.   
 

soft touch

Ook de soft touch wordt gebruikt voor kaarten zonder folie. Dit is een luxe, matte papiersoort met een fluweelzachte coating op het papier. Dit is een dun laagje op het papier dat  zacht aanvoelt en een hele sjieke uitstraling geeft. Op dit moment ontbreekt het papiersoorten 'soft touch' in de sample set die je ontvangt bij je proefdruk. Er wordt aan gewerkt om deze toe te voegen!
 

duurzaam papier 'eco'

Persoonlijk vind ik dit papiersoort prachtig! Eco is gerecycled, 300 grams, duurzaam papier. Het heeft zichtbare vezels (zoals stipjes en kleine streepjes) en een gele ondertoon. Dit papiersoort is niet gecoat en bestaat voor 20% uit katoen (FSC®) en voor 80% uit gerecyclede vezels (FSC®). Let op: dit papiersoort kun je niet met wit bedrukken!

 

parelmoer

Wil je een extra chique, glinsterende uitstraling voor jouw kaart ontwerp? Kies dan voor het luxe Parelmoerpapier. Met deze stevige, 290 grams unieke papiersoort krijgen je kaarten een luxe glanseffect die je vanuit alle kijkhoeken kunt zien. Alle kleuren op de kaart worden daardoor wat intenser. Parelmoerpapier is erg mooi te combineren met ontwerpen met lichte tinten. Voor dit luxe papiersoort wordt er een kleine toeslag extra per kaart gerekend.

 

ivory gold

Een bijzondere 250 grams luxe papiersoort met een subtiele, zachte, warme glans. Het lijkt een beetje op parelmoerpapier maar dan met een subtielere, warmere glansglitter. Ivory Gold papier is daarom erg mooi te combineren in ontwerpen met goudtinten en zachte pasteltinten. Bij romantische, chique en stijlvolle kaarten is Ivory gold een goede keuze. Voor dit luxe papiersoort wordt er een kleine toeslag extra per kaart gerekend.
 

 

4. bijzondere papiersoorten / materialen

Naast alle bovenstaande papiersoorten is er ook nog de collectie bijzondere papiersoorten / materialen. Wil je jouw kaart graag op een bijzonder papiersoort of op hout? Stuur mij een berichtje dan maak ik dat in orde voor je!

 

kraft

Kraftpapier, 340 grams, mooi en stevig bruin papier met zichtbare structuur. Dit papiersoort heeft een stoere en robuuste uitstraling. Zeer geschikt om met wit bedrukt te worden.

 

echt berkenhout

Uniek en extra bijzonder: geboortekaartjes gedrukt op écht berkenhout. Het hout is 1 mm dik en doordat dit een natuurproduct is zal iedere kaart een unieke uitstraling krijgen. Alleen geschikt voor enkele kaarten. Let op: dit papiersoort kun je niet met wit bedrukken!
 

______
 

papiersoort uitproberen met een proefdruk

Wil je zien hoe het ontwerp van je kaartje er in het écht uit komt te zien? Bestel dan een proefdruk al vanaf €1. Kaartontwerpen en kleuren kunnen per papiersoort anders overkomen. Wil je het papier eerst zien voordat je alle kaarten gaat bestellen? Dat kan! Bij je bestelling van je proefdruk ontvang je een setje met voorbeelden van alle papiersoorten en envelop kleuren.

 

FSC® certificering

Alle papiersoorten zijn FSC-gecertificeerd. Het FSC-keurmerk wordt toegekend aan producten zoals hout en papier, wanneer deze afkomstig zijn uit verantwoordelijk beheerde bossen. Daarmee beschermt en behoudt het keurmerk bossen voor deze én toekomstige generaties.
Lees hier alles over FSC.